Rijnstate

Introductie door Rijnstate

Tevreden patiënten
Het cijfer 7,8 voor patiënttevredenheid komt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in 2023. Uit eigen onderzoek onder 3.102 patiënten blijkt dat patiënten de zorg van Rijnstate in 2022 gemiddeld een 8,5 geven. Wij zijn erg trots op deze waardering en samen met patiënten werken we er dagelijks aan om onze zorg en dienstverlening verder te verbeteren. 

Over Rijnstate

Rijnstate is een topklinisch opleidingsziekenhuis met circa 6.500 medewerkers en locaties in Arnhem, Elst, Zevenaar en Arnhem-Zuid. Naast basiszorg voor patiënten uit de regio, biedt Rijnstate topklinische zorg op een aantal expertisecentra. Voor deze zorg verwijzen regionale en landelijke ziekenhuizen patiënten naar Rijnstate.

Rijnstate wil vooroplopen. Daarom werkt het ziekenhuis voortdurend aan manieren om merkbaar te blijven verbeteren. Om vernieuwingen te realiseren die tastbaar zijn zet Rijnstate wetenschap in die ertoe doet. En wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ziekten en naar betere behandelingen.

Daarnaast werkt het ziekenhuis intensief samen met patiënten en met andere zorgverleners, binnen en buiten het ziekenhuis, om de zorg te verbeteren. Dat maakt de zorg op alle fronten steeds prettiger, soepeler en effectiever – op een heel menselijk niveau.

153.760 Eerste polibezoeken
57.629 Opnames en dagbehandelingen

Kwaliteitscijfers

Rijnstate

Knieproblemen

Nieuwe knie bij knieproblemen

Heb je ernstige pijn aan je knie? Ruim 1 op de 5 mensen boven de 55 jaar heeft knieproblemen. Is je knie versleten, dan kan een operatie een oplossing bieden. Je krijgt dan een kunstknie, oftewel een knieprothese.

Het ziekenhuis houdt bij hoeveel operaties het ziekenhuis uitvoert voor een nieuwe knie. Hoe vaak een tweede operatie nodig is. Hoeveel patiënten binnen 90 dagen een ontsteking kregen na het plaatsen van een kunstknie. Bij hoeveel patiënten er binnen 3 jaar de knieprothese is vervangen.

Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.

Aantal operaties

498 Rijnstate
In 2022 voerde Rijnstate 498 operaties uit voor een nieuwe knie.
Bron: Transparantiekalender 2022

Infecties na knieprothese

0,28% Rijnstate
0,57% Landelijk gemiddelde
In 2022 kreeg 0,28% van de patiënten in Rijnstate binnen 90 dagen een infectie na het plaatsen van een knieprothese.
Bron: Transparantiekalender 2022

Positief effect van de knieprothese

0,26 Rijnstate
0,28 Landelijk gemiddelde
In 2022 hebben patiënten een gemiddelde verbeterscore van 0,26 na een knieprothese in Rijnstate. De verbeterscore wordt een half jaar na de operatie gemeten, met een vragenlijst over bijvoorbeeld mobiliteit, pijn en dagelijkse activiteiten.
Bron: Transparantiekalender 2022

Nieuwe operatie nodig na knieprothese

2,34% Rijnstate
1,22% Landelijk gemiddelde
In 2022 is bij 2,34% van de patiënten in Rijnstate binnen drie jaar de knieprothese vervangen.
Toelichting van het ziekenhuis:

Het aantal heroperaties is gedaald ten opzichte van 2021. We zijn in 2022 volledig overgestapt op de Attune prothese. Deze prothese geeft minder loslating op het scheenbeen (de tibia). 

Bron: Transparantiekalender 2022

Aantal operaties voorste kruisband

164 Rijnstate
In 2022 voerde Rijnstate 164 operaties uit aan de voorste kruisband.
Bron: Transparantiekalender 2022

Nieuwe operatie nodig na knieoperatie

7,11% Rijnstate
2,86% Landelijk gemiddelde
In 2022 werd 7,11% van de patiënten in Rijnstate binnen een jaar opnieuw geopereerd aan dezelfde knie na een knieoperatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

We hebben uitgebreid gekeken naar de oorzaken van de heroperaties en verbetermaatregelen genomen. Zo hopen we het aantal heroperaties terug te brengen. 

Bron: Transparantiekalender 2022

Toelichting

Op de website  van Rijnstate Clinics vindt u meer informatie over de behandeling van knieslijtage.

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Rijnstate Arnhem Hoofdlocatie
  Wagnerlaan 55
  6815 AD Arnhem
 • Rijnstate Elst
  Stationsplein 2
  6662 NC Elst
 • Rijnstate Zevenaar
  Hunneveldweg 1 A
  6903 ZN Zevenaar
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen