Heropnames

Onverwachte heropnames

Medische indicatie: Opnamefrequentie
Gemeten kwaliteit: Onverwachte heropnames

Soms is het nodig om kort na een ontslag uit het ziekenhuis opnieuw opgenomen te worden. Dat kan zijn omdat dat gepland is. Bijvoorbeeld als je opgenomen wordt voor een behandeling, en een maand later diezelfde behandeling weer moet krijgen. Het kan ook zijn dat je voor iets heel anders opgenomen moet worden. Als een heropname onverwacht is, kan dat iets zeggen over de kwaliteit van de zorg. Het kan zijn dat de nazorg thuis niet goed geregeld is. Maar ook kunnen er problemen optreden na een behandeling die niet waren voorzien.

Heropnames

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Ziekenhuizen houden bij hoeveel patiënten opnieuw opgenomen binnen korte tijd. Ook houden ze bij of dit gepland was of niet. De bedoeling is om zo min mogelijk onverwachte heropnames hebben.

Artikelen

9 tips bij ziekenhuisopname

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden jaarlijks zo’n 2.394.000 vrouwen opgenomen in het ziekenhuis, en zo’n 1.915.700 mannen*. De kans dat je een keer in je leven een ziekenhuisopname meemaakt, is dus vrij groot. Is dit voor jou of je naaste de eerste keer? Dan is het handig om je op zo’n ziekenhuisopname voor te bereiden. In dit artikel 9 dingen waaraan je moet denken bij een geplande ziekenhuisopname.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen