Maagkanker

Operatie bij maagkanker

Medische indicatie: Maagcarcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij maagkanker

Bij maagkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de maag. Maagkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en de meeste patiënten zijn boven de 60. Maagkanker wordt vaak pas laat ontdekt, omdat maagkanker in het beginstadium meestal weinig of geen klachten geeft.
Als de maagkanker in een vergevorderd stadium is, kun je mogelijk niet meer beter te worden. Als dat wel mogelijk is, is een operatie vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling. Om de kans op terugkeer van de ziekte na de operatie zo klein mogelijk te maken, wordt de operatie bij voorkeur gecombineerd met andere behandelingen. Bijvoorbeeld chemotherapie, chemoradiotherapie of beide. Op deze manier wordt de kans op genezing vergroot.

Maagkanker

Welk ziekenhuis bij maagkanker?

De operatie bij maagkanker is een complexe operatie en het risico op complicaties is groot. Daarom kun je in Nederland alleen geopereerd worden in een ziekenhuis dat in de operatie is gespecialiseerd. Woon je niet in de buurt van een gespecialiseerd ziekenhuis? De meeste ziekenhuizen hebben een vaste samenwerking met een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt dan in het ziekenhuis in de buurt terecht voor het stellen van de diagnose, en de controles.

Het beste ziekenhuis bij maagkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij maagkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Dus, als er geen kankercellen meer zijn. Het ziekenhuis houdt deze cijfers bij.

Net als bij alle andere operaties, bestaat ook bij een maagkankeroperatie de mogelijkheid dat er een complicatie optreedt, bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie. Een complicatie is niet altijd te voorkomen, maar de mate waarin complicaties voorkomen, zegt iets over de kwaliteit van zorg.

Aantal operaties

Operaties bij maagkanker zijn risicovolle operaties. Ze verlopen over het algemeen beter als een ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. Als het ziekenhuis een risicovolle operatie structureel te weinig doet, dan zal het ziekenhuis deze operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. De beroepsverenigingen van medisch specialisten stelt vast hoeveel maagverkleiningsoperaties een ziekenhuis minimaal per jaar moet uitvoeren.

Artikelen

Maagkanker: van diagnose tot behandeling

Bij maagkanker groeit er een kwaadaardige tumor in de maag. Vaak geeft dit in het begin geen klachten. Daarom wordt maagkanker meestal pas laat ontdekt. Ieder jaar krijgen zo’n 1.200 Nederlanders te horen dat ze maagkanker hebben. Bij maagkanker groeit een kwaadaardige tumor in de maag. Meestal op één plek, maar het kan ook zijn dat er meerdere kleine tumoren op verschillende plaatsen in de maag zitten. Heel soms geeft maagkanker klachten als een vol gevoel, misselijkheid, gewichtsverlies en bloed in de ontlasting. Vaker hebben mensen lange tijd helemaal nergens last van.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen