Eierstokkanker

Operatie bij eierstokkanker

Medische indicatie: Gynaecologische oncologie
Gemeten kwaliteit: Operatie bij eierstokkanker

Eierstokkanker is kanker in één of beide eierstokken. Er zijn verschillende vormen van eierstokkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit ze zijn ontstaan. De behandeling van elke vorm van eierstokkanker is anders.
Bij ongeveer 80 tot 90% gaat het om epitheliale eierstokkanker. Eierstokkanker wordt bijna altijd pas ontdekt als de ziekte zich heeft uitgebreid.

Eierstokkanker

Welk ziekenhuis bij eierstokkanker?

De operatie bij eierstokkanker is complex en het risico op complicaties is groot. Daarom kun je in Nederland alleen geopereerd worden in een ziekenhuis dat in de operatie is gespecialiseerd. Woon je niet in de buurt van een gespecialiseerd ziekenhuis? De meeste ziekenhuizen hebben een vaste samenwerking met een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt dan in het ziekenhuis in de buurt terecht voor het stellen van de diagnose, en de controles.

Het beste ziekenhuis voor eierstokkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij eierstokkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

De operatie bij eierstokkanker verschilt per patiënt. Afhankelijk van het stadium van de kanker, en eventuele uitzaaiingen, bepaalt de arts of hij alleen de eierstok moet weghalen of ook andere organen in de buik. Hoe zwaarder de operatie, hoe groter het risico op complicaties zoals nabloedingen of een infectie. Het ziekenhuis meet hoe vaak een complicatie optreedt. Ook houdt het ziekenhuis bij hoeveel patiënten binnen dertig dagen na de operatie overlijden.

Aantal operaties

Een operatie bij eierstokkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen