Ongeveer 75.000 mensen in Nederland krijgen per jaar klachten door een rughernia. Een rughernia komt het vaakst voor bij mensen tussen de 40 en 55 jaar en bijna nooit bij mensen jonger dan 20 jaar. Jaarlijks worden ongeveer 10.000 mensen aan een rughernia geopereerd.
Om te meten hoe goed de kwaliteit is van de zorg. Houdt het ziekenhuis cijfers bij. Hoe vaak worden operaties bij lage rughernia gedaan? En hoe vaak krijgen patiënten problemen na de operatie?
Er zijn ook andere klachten aan de rug, waarbij een rugoperatie nodig kan zijn. Bijvoorbeeld bij een vergroeiing of bij chronische pijn. Bij deze operatie gebruikt de arts implantaten om de rug te herstellen, zoals protheses, schroeven of haken. Ook van rugoperaties met implantaten worden cijfers bijgehouden. Hoe vaak wordt de operatie gedaan? Hoe krijgen patiënten problemen na de operatie? En hoe vaak krijgen patiënten een ontsteking na de operatie?
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Aantal operaties bij lage rughernia
94
Flevoziekenhuis
In 2023 voerde Flevoziekenhuis 94 operaties bij een lage rughernia uit.
Bron: Transparantiekalender 2023
Infectie na operatie bij lage rughernia
1,06%
Flevoziekenhuis
0,64%
Landelijk gemiddelde
In 2023 heeft 1,06% van de patiënten in Flevoziekenhuis een ernstige ontsteking gekregen na een operatie aan een lage rughernia.
Bron: Transparantiekalender 2023
Tweede operatie bij lage rughernia
2,13%
Flevoziekenhuis
0,80%
Landelijk gemiddelde
In 2023 moest 2,13% van de patiënten in Flevoziekenhuis binnen 30 dagen opnieuw worden geopereerd aan de rug na een operatie bij een lage rughernia.
Bron: Transparantiekalender 2023
Aantal operaties aan de rug (met prothese)
Deze gegevens zijn niet beschikbaar.
Infectie na operatie aan de rug (met prothese)
Deze gegevens zijn niet beschikbaar.
Tweede operatie nodig aan de rug (met prothese)
Deze gegevens zijn niet beschikbaar.