Huidkanker

Zorg bij huidkanker / melanoom

Medische indicatie: Melanoom
Gemeten kwaliteit: Behandeling bij huidkanker/melanoom

Huidkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. De belangrijkste oorzaak is veel in de zon zijn. Er zijn verschillende soorten kanker, zoals een melanoom, plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom.

Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals het gezicht, de romp, handen, armen en benen. Elk soort huidkanker ziet er anders uit. Huidkanker is vaak goed te behandelen.

Huidkanker

Welk ziekenhuis voor een operatie bij huidkanker?

Je kunt bij de meeste ziekenhuizen in Nederland terecht voor een operatie bij huidkanker. Heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.

Heb je een melanoom? Er zijn 14 melanoomcentra in Nederland, maar voor overige zorg bij huidkanker kun je ook terecht bij je eigen ziekenhuis.

Het beste ziekenhuis voor operaties bij huidkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor operaties bij huidkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Een operatie is de meest gegeven behandeling bij huidkanker. Dan snijdt de arts het plekje weg. Als dit niet kan of er zijn uitzaaiingen, zijn er vaak andere behandelingen mogelijk. Veel basaalcelcarcinomen kunnen met een zalf behandeld worden.

De beroepsvereniging van artsen willen dat risicovolle operaties worden gedaan in ziekenhuizen die daar veel ervaring mee hebben, net als zorgverzekeraars. Daarom vergoeden ze deze operaties niet meer in alle ziekenhuizen. Eenvoudige en veelvoorkomende operaties kunnen wel in alle ziekenhuizen worden gedaan.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen