St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis

Bekijk locaties en contactinformatie

Introductie door het St. Antonius Ziekenhuis

Over St. Antonius, een Santeon ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis werd in 1910 gestart door vijf ambitieuze artsen en de Zusters der Liefde. Een unieke combinatie van mensgerichtheid en innovatiedrang heeft geleid tot een medische organisatie met acht vestigingen in Midden-Nederland. Het St. Antonius staat (landelijk) bekend om zijn expertise op het gebied van hart-, vaat-, longziekten en kanker. Daarnaast zijn vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd in ons ziekenhuis. Samen zorgen voor kwaliteit van leven voor onze patiënten en daar steeds beter in worden, daar werken onze bevlogen professionals dagelijks aan. Opleiden, onderzoeken en innoveren zijn daarbij essentieel en behoren daarom, naast patiëntenzorg, ook tot onze belangrijkste kerntaken. Het St. Antonius is een Santeon ziekenhuis. Santeon is een groep van zeven topklinische ziekenhuizen verspreid over Nederland die op een unieke open manier samenwerken om de zorg aantoonbaar te verbeteren. Santeon professionals kijken bij elkaar in de keuken en nemen de beste resultaten van elkaar over. Met elkaar werken we aan vernieuwingen in de zorg met onze patiënten als inspiratiebron.

St. Antonius Hartcentrum

Het Hartcentrum van het St. Antonius is één van de meest innovatieve Hartcentra van Nederland. We behandelen vrijwel alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. Jaarlijks voeren wij ruim 2.000 hartoperaties uit. Dit is meer dan 10% van het totaal aantal hartoperaties in Nederland. Naast hartoperaties verrichten we jaarlijks ruim 2.400 dotterbehandelingen/diagnostische metingen en 1.800 ritmebehandelingen. Het St. Antonius Hartcentrum staat zowel nationaal als internationaal bekend als toonaangevend behandelcentrum.

St. Antonius Kankercentrum

Volgens de meest recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland is het St. Antonius Kankercentrum de grootste behandelaar van kanker in de regio Midden-Nederland. In ons centrum behandelen we jaarlijks ruim 3.000 patiënten. Doordat we in het centrum jaarlijks de meeste patiënten diagnosticeren en behandelen, hebben we veel kennis en ervaring op het gebied van vrijwel alle vormen van kanker. Ook doen we veel chirurgische ingrepen; we zitten ruim boven het aantal ingrepen dan de landelijk opgestelde kwaliteitsnormen vereisen.

St. Antonius Longcentrum

In ons Longcentrum, dat één van de grootste van Nederland is, kunnen patiënten terecht voor de nieuwste en beste onderzoeksmethoden en vooruitstrevende behandelingen. Het Longcentrum is nationaal en internationaal erkend als expertisecentrum op het gebied van zeldzame longziekten, zoals longfibrose, sarcoïdose en de ziekte van Rendu Osler Weber (ROW).

Kijk voor meer informatie op www.antoniusziekenhuis.nl en op www.santeon.nl.

176.530 Eerste polibezoeken
76.839 Opnames

Kwaliteitscijfers

St. Antonius Ziekenhuis

Alvleesklierkanker

Operatie bij alvleesklierkanker

Heb je kanker in je alvleesklier? Ongeveer 20 van de 100 mensen met alvleesklierkanker kunnen een operatie krijgen. Je kan alleen een operatie krijgen als de kanker niet te ver is doorgegroeid. Het mag ook niet op andere plekken in het lichaam zitten. Kun je een operatie krijgen? Dan is de kans nog steeds klein dat je helemaal beter wordt.

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

  • Hoe vaak gaat er na de operatie iets mis met de patiënt?
  • Hoeveel mensen overlijden binnen dertig dagen na de operatie?

Ernstige complicaties

30,50% St. Antonius Ziekenhuis
28,67% Landelijk gemiddelde
In 2021 heeft 30,50% van de patiënten in het St. Antonius Ziekenhuis een ernstige complicatie gekregen na een operatie bij alvleesklierkanker, waarbij het de bedoeling was om de kanker te verwijderen.
Toelichting van het ziekenhuis:

Clavien-Dindo is een classificatiesysteem voor complicaties waarin een hogere score wordt gehaald als na de initiële operatie nog aanvullende behandelingen moeten plaatsvinden. Die behandelingen (bijvoorbeeld een radiologische drain plaatsing) kunnen echter essentieel zijn om nog niet opgetreden ernstige complicaties (met overlijden als gevolg) te voorkomen. Deze classificatie kan daardoor een vertekend beeld geven: het lijkt niet goed om hoog te scoren op Clavien-Dindo graad III, terwijl het juist een uiting kan zijn van snelle en adequate aanvullende behandeling waardoor de patiënt uiteindelijk beter herstelt.

Bron: Transparantiekalender 2021

Overleden patiënten

3,30% St. Antonius Ziekenhuis
3,44% Landelijk gemiddelde
In 2021 is 3,30% van de patiënten in het St. Antonius Ziekenhuis binnen 30 dagen overleden na een operatie bij alvleesklierkanker, waarbij het de bedoeling was om de kanker te verwijderen.
Toelichting van het ziekenhuis:

Binnen het RAKU worden aanvullende behandelingen na de operatie bewust vaak uitgevoerd. Deze aanvullende behandelingen hebben als resultaat dat minder patiënten na de operatie opnieuw op de Intensive Care moeten worden opgenomen met zeer ernstige complicaties en dat het percentage overleden patiënten zeer laag is.

Bron: Transparantiekalender 2021

Samenwerking

Het St. Antonius ziekenhuis werkt voor operaties bij alvleesklierkanker samen met het UMC Utrecht in het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Binnen het RAKU worden patiënten na een operatie bij alvleesklierkanker intensief behandeld door een gespecialiseerd team van chirurgen, Maag-Darm-Lever artsen en interventieradiologen. 


Locaties en contactinformatie

Locaties

  • Ziekenhuis Nieuwegein Hoofdlocatie
    Koekoekslaan 1
    3435 CM Nieuwegein
  • Ziekenhuis Utrecht
    Soestwetering 1
    3543AZ Utrecht
  • Locatie Woerden
    Polanerbaan 2
    3447 GN Woerden
  • Polikliniek Houten
    Hofspoor 2
    3994VZ Houten
  • Polikliniek Utrecht Overvecht
    Neckardreef 6
    3562 CN Utrecht
  • Polikliniek Mijdrecht
    Hoofdweg 1
    3641PN Mijdrecht
  • Dialysecentrum Tiel
    President Kennedylaan 1
    4002WP Tiel
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen