Aantal patiënten

Hoeveel patiënten behandelt mijn ziekenhuis

Gemeten kwaliteit: Aantal behandelingen en opnames per jaar

Hoeveel patiënten komen er ieder jaar in jouw ziekenhuis? Alle ziekenhuizen in Nederland behandelen en onderzoeken ieder jaar enorm veel patiënten. Toch zijn er wel verschillen: grote ziekenhuizen, soms met meerdere locaties, doen vaak ook meer complexe operaties. In kleinere regionale ziekenhuizen kun je terecht voor veelvoorkomende operaties en behandelingen. Op Ziekenhuischeck kun je daarom per ziekenhuis opzoeken hoeveel patiënten er per jaar komen.

Aantal patiënten

Grote en kleine ziekenhuizen

Op Ziekenhuischeck.nl kun je de kwaliteitscijfers van ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Daarnaast is het handig om te weten hoeveel patiënten het ziekenhuis per jaar behandelt. Voor complexe operaties, die niet veel worden gedaan, word je bijvoorbeeld doorverwezen naar een ander ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd. Dat kan een groot ziekenhuis zijn, of juist een ziekenhuis dat helemaal is ingericht voor één bepaalde aandoening. 

Als je wordt doorverwezen, kun je vaak wel terecht in je eigen ziekenhuis voor het voortraject en de nazorg die hoort bij jouw behandeling.

Dagbehandelingen, opnames en polikliniekbezoeken

Sommige patiënten komen alleen voor een afspraak op de polikliniek, andere moeten één of meerdere nachten in het ziekenhuis blijven. Daarom vind je op Ziekenhuischeck per ziekenhuis het aantal dagbehandelingen, het aantal opnames en het aantal polikliniekbezoeken in een jaar.

  • Bij een dagbehandeling krijg je een kleine operatie of behandeling, maar mag je dezelfde dag weer naar huis. Het ziekenhuis houdt bij hoeveel dagbehandelingen er in een jaar worden gedaan.
  • Moet je één of meerdere nachten in het ziekenhuis blijven? Dan is er sprake van een opname. Het ziekenhuis houdt het aantal opnames in een jaar bij.
  • Bij polikliniekbezoeken telt het ziekenhuis alle eerste afspraken op de poliklinieken. Moet je vaker terugkomen op de polikliniek? Dan wordt dit één keer geteld.

Kom je vaker in het ziekenhuis, maar voor verschillende aandoeningen of behandelingen? Dan wordt dit iedere keer opnieuw geregistreerd.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen