Ieder jaar krijgen ongeveer 41.000 mensen een beroerte. Een beroerte heet ook wel een CVA: een Cerebro Vasculair Accident. Dit betekent ‘een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Als je een beroerte hebt, krijgen je hersenen te weinig zuurstof. De hersenen raken hierdoor beschadigd.
Een beroerte betekent dat er te weinig zuurstof en glucose (suiker) naar de hersenen gaat. De hersenen werken hierdoor niet goed meer, en ze raken beschadigd. Als dit te lang duurt, dan kun je overlijden. Ook jonge mensen kunnen een beroerte krijgen. Ongeveer 25% van mensen met een beroerte is jonger dan 65 jaar.
Er zijn verschillende beroertes:
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een herseninfarct. Eén manier is met medicijnen om je bloed te verdunnen. Het bloedpropje of bloedstolsel wordt dan opgelost, zodat er weer genoeg bloed naar de hersenen kan stromen. Een andere behandeling is een operatie. De arts gaat dan door een bloedvat naar binnen en probeert de bloedprop te verwijderen.
Bij een hersenbloeding zijn ook verschillende behandelingen mogelijk. Eén manier is met medicijnen, die helpen om je bloed beter te laten stollen. Het lichaam maakt het scheurtje in de ader dan zelf weer dicht. Soms is een operatie nodig. Dan wordt de bloeding weggehaald, zodat er minder druk op de hersenen komt.
Heb je een TIA gehad? Meestal is het verstandig om medicijnen te gaan slikken, bijvoorbeeld om je bloed te verdunnen of je cholesterol te verlagen. Dit helpt om een nieuw herseninfarct of een hartaanval te voorkomen. Ook een gezonde leefstijl helpt om gezond te blijven, zoals stoppen met roken, meer bewegen en afvallen.
Je kunt zomaar ineens een beroerte krijgen. Het is belangrijk om direct hulp in te schakelen. Hoe sneller je wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel. Je herkent een beroerte aan de volgende signalen:
Bel dan 112. Ook bij twijfel. Schrijf op hoe lang de klachten er al zijn. Dat is belangrijk voor de arts en verpleegkundige in het ziekenhuis.
Het ziekenhuis houdt bij hoeveel patiënten met een beroerte er in een jaar tijd zijn behandeld. Zo kan het ziekenhuis rekening houden met het aantal patiënten dat het kan verwachten. Ook kan het ziekenhuis hulp bieden bij een gezonde leefstijl, en zo helpen om beroertes vaker te voorkomen.
Ziekenhuizen houden de volgende gegevens bij:
De Hersenstichting is de patiëntenvereniging voor mensen met een hersenaandoening. Op de website vind je veel informatie voor patiënten en hun naasten.
Op Thuisarts.nl vind je informatie over een beroerte. Wat zijn de klachten en wat kun je verwachten als je een beroerte hebt gehad?
Na een beroerte houd je vaak klachten. Met revalidatie kun je de hersenen trainen, om klachten te verminderen. Op Revalidatiecheck vind je informatie over revalidatie na een beroerte, en over revalidatie-instellingen bij jou in de buurt.