Psoriasis is een huidziekte. Je kunt het op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij volwassenen. Van de 1.000 mensen hebben er ongeveer 8 mensen psoriasis.
Bij psoriasis gaat het maken van nieuwe huidcellen te snel. De nieuwe huidcellen worden daardoor niet goed gemaakt. Ze gaan dood en stapelen zich op. De huid wordt op die plekken hard en er komen schilfers. Bij psoriasis kun je ontstekingen in je gewrichten krijgen. Ook kunnen je nagels er anders uit gaan zien.
Psoriasis is geen besmettelijke ziekte. Iemand aanraken met psoriasis is dus geen enkel probleem.
Zalf
Psoriasis is niet te genezen. Je kunt de klachten wel minder maken door de plekken elke dag in te smeren met een zalf. Welke zalf je gebruikt, hangt af van hoe erg de psoriasis is. Er zijn vette zalven, zalven met medicijnen en zalven met hormonen.
Lichttherapie
Als een behandeling met zalf niet meer goed werkt, kan de arts ervoor kiezen om de psoriasis te behandelen met lichttherapie. Zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekte. Licht wordt dus gebruikt als behandeling.
Medicijnen
Of de arts schrijft medicijnen voor. Dit heet met een moeilijk woord een biological. Dit is een medicijn dat de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam remt.