Alrijne Ziekenhuis

Alphen aan de Rijn, Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Sassenheim

Bekijk locaties en contactinformatie

Alrijne Zorggroep heeft zich ten doel gesteld de beste zorg voor patiënten en cliënten in de regio te leveren, nu en in de toekomst.

Samen doen is de kern van ons werk. We werken samen met collega's, samen met zorgpartners en natuurlijk: samen met de patiënt. Samen met de patiënt kiezen we voor de beste behandeling. Samen met zorgpartners organiseren we alle zorg optimaal rondom de patiënt. En samen met collega's bieden we zorg met persoonlijke aandacht.

Wat ons Alrijne maakt, is de overtuiging dat mensen beter worden van goede zorg mét persoonlijke aandacht. Samen met u beslissen we over uw behandeling. We passen onze behandelwijze aan, aan úw wensen en behoeften. Hiervoor werken wij nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg én met specialisten in academische ziekenhuizen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Alrijne Ziekenhuis

Parkinson

Behandeling bij ziekte van Parkinson

Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben een groter risico op vallen. Vallen is niet alleen vervelend, het kan ook zorgen voor extra complicaties bijvoorbeeld door een verwonding. Ziekenhuizen houden bij hoeveel patiënten zijn gevallen, zodat ze maatregelen kunnen nemen om dit aantal te verlagen. Bijvoorbeeld door de omgeving veiliger te maken, rekening te houden met valrisico bij het voorschrijven van medicijnen en fysiotherapie. Daarnaast registreren artsen hoeveel patiënten zij hebben met (een verdenking op) Parkinson.

Valongelukken beginstadium Parkinson

1,60% Alrijne Ziekenhuis
2,10% Landelijk gemiddelde
In 2017 is 1,60% van de patiënten met de ziekte van Parkinson in Alrijne Ziekenhuis gewond geraakt door een val. Het gaat om patiënten die korter dan 5 jaar Parkinson hebben.
Toelichting van het ziekenhuis:
Voor meer informatie over de behandeling van Parkinson bij Alrijne kunt u hier klikken.
Bron: Transparantiekalender 2017

Valongelukken

4,90% Alrijne Ziekenhuis
4,27% Landelijk gemiddelde
In 2017 is 4,90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson in Alrijne Ziekenhuis gewond geraakt door een val. Het gaat om patiënten die tussen de 5 en 10 jaar Parkinson hebben.
Bron: Transparantiekalender 2017

Valongelukken bij langdurige Parkinson

0,00% Alrijne Ziekenhuis
5,85% Landelijk gemiddelde
In 2017 is 0,00% van de patiënten met de ziekte van Parkinson in Alrijne Ziekenhuis gewond geraakt door een val. Het gaat om patiënten die langer dan 10 jaar Parkinson hebben.
Bron: Transparantiekalender 2017

Aantal patiënten

360 Alrijne Ziekenhuis
In 2017 zijn er in Alrijne Ziekenhuis 360 patiënten behandeld met (een verdenking op) de ziekte van Parkinson.
Bron: Transparantiekalender 2017

Toelichting


Met meer dan 1000 Parkinsonpatiënten, waarvan 30 behandeld worden met Duodopa, is het Alrijne Ziekenhuis 1 van de koplopers in Nederland als het gaat om Parkinsonzorg en Duodopa behandeling in het bijzonder. Als expertisecentrum hebben we als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland afspraken gemaakt in de regio omtrent Duodopa zorg (patiënten met een Duodopa indicatie worden vanuit de regio naar het Alrijne Ziekenhuis verwezen).

De neurologen van Alrijne hebben een nauwe samenwerking met het revalidatiecentrum in Warmond (Mariënhaven) voor wat betreft patiënten met Parkinson. Screening en monitoring van Duodopa patiënten vindt daar plaats. Daarbij is het Alrijne Ziekenhuis één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die de mogelijkheid heeft om voor Parkinsonpatiënten een kortdurende opname in Mariënhaven aan te bieden om bv. poliklinisch de instelling van medicatie te optimaliseren.

Kwaliteit van zorg staat bij ons hoog in het vaandel en wij zijn continu bezig om deze verder te verbeteren. De Parkinsonneurologen van het Alrijne Ziekenhuis maken deel uit van expertpanels binnen en buiten de regio, waaronder de Regionale Parkinson Intervisie werkgroep en de landelijke Parkinsonwerkgroep voor geavanceerde behandelingen. Plannen waar wij nu aan werken zijn bijvoorbeeld het samenstellen van een Duodopa werkgroep in het Alrijne Ziekenhuis en plan om de zorg bij mensen thuis te verbeteren door een nauwere samenwerking met specialisten ouderengeneeskunde uit de regio. Het verdient tenslotte vermelding, dat de Parkinsonneurologen uit het Alrijne Ziekenhuis bij de opzet van alle hierboven vermelde gremia en initiatieven aan de basis hebben gestaan.


Contactinformatie

Locaties

 • Alphen aan de Rijn
  meteoorlaan 4
  2402WC Alphen aan de Rijn
 • Leiden
  Houtlaan 55
  2334 CK Leiden
 • Leiderdorp Hoofdlocatie
  Simon Smitweg 1
  2353 GA Leiderdorp
 • Katwijk
  Randweg 47
  2225PJ Katwijk
 • Sassenheim
  Jan van Brabantweg 33
  2171HE Sassenheim
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen