Knieslijtage

Operatie voor een nieuwe knie

Medische indicatie: Artrose, Totale knieprothese
Gemeten kwaliteit: Knieprothese

Heb je ernstige de pijn aan je knie, word je ’s nachts wakker van de pijn, of belemmert de pijn je in je dagelijkse leven? Misschien heb je een versleten knie. Dit wil zeggen dat het kraakbeen om het kniegewricht is versleten of verdwenen, waardoor de gewrichten niet meer soepel kunnen bewegen.
Ruim 1 op de 5 mensen boven de 55 jaar heeft knieproblemen. Als je knieën zwaar worden belast, bijvoorbeeld door zwaar fysiek werk of overgewicht, dan heb je een grotere kans op problemen.
Is je knie versleten, dan kan een operatie een oplossing bieden. Je krijgt dan een kunstknie, oftewel een knieprothese.

Knieslijtage

Welk ziekenhuis voor een nieuwe knie?

Je kunt bij de meeste ziekenhuizen in Nederland terecht voor het plaatsen van een nieuwe knie. De operatie wordt jaarlijks zo’n 18.000 keer gedaan. Heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.

Het beste ziekenhuis voor knieprotheses? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij een versleten knie.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Om de kwaliteit te meten houdt het ziekenhuis een aantal cijfers bij. Als eerste houden ze bij hoe vaak er een ernstige infectie aan de wond optreedt na de knieoperatie, hoe vaak een tweede operatie nodig is. Ook wordt na een half jaar het resultaat van de operatie gemeten, en wordt bijgehouden hoe vaak artsen in het ziekenhuis de operatie uitvoeren.

Complicaties na de opratie

Na iedere operatie kun je last krijgen van complicaties. Bij het plaatsen van een nieuwe knie kun je bijvoorbeeld een infectie krijgen aan de wond. De kans op een infectie hangt af van een aantal zaken. Het heeft onder andere te maken met de hygiëne in het ziekenhuis, het verloop van de behandeling, maar ook met je leeftijd en gezondheid. Een infectie is niet altijd te voorkomen.

Een ernstige complicatie is dat je binnen een jaar voor een tweede keer moet worden geopereerd aan de knie.

Uitkomst van de operatie

Het doel van de operatie is dat de patiënt geen, of aanzienlijk minder last heeft van zijn knie. Daarom meet het ziekenhuis zowel voor en zes maanden na de operatie de conditie van de geopereerde patiënt.

Aantal operaties

Het plaatsen van een kunstknie is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Knieklachten en hoe je ze voorkomt

Klachten aan de knie komen regelmatig voor en kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Op iedere leeftijd kun je klachten krijgen. Aangeboren afwijkingen, sporten, overbelasting, een val, ongeluk of slijtage: knieklachten ontstaan door verschillende redenen. Welke soorten knieklachten zijn er en hoe kun je voorkomen dat je klachten krijgt?

Onderzoek naar slimme app bij gewrichtsvervangende operaties

Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop onderzoekt de werking van de mymobility® app. Deze app ondersteunt patiënten die een gewrichtsvervangende operatie aan de knie of heup krijgen bij elke stap binnen het behandeltraject. De app moet onrust wegnemen, de behandeling effectiever maken en het aantal bezoeken aan de polikliniek verminderen. Wereldwijd nemen 10.000 patiënten deel aan het onderzoek.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen