Wanneer kies je voor een academisch ziekenhuis?

Als je zorg nodig hebt, kun je meestal zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de zorg die jij nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om naar het ziekenhuis bij jou in de buurt te gaan. Of juist heel bewust voor een academisch ziekenhuis.

Bij alle ziekenhuizen in Nederland ontvang je goede zorg die moet voldoen aan Nederlandse standaarden. We maken in ons land onderscheid tussen algemene ziekenhuizen en academische ziekenhuizen. De ene is niet per se beter dan de andere. Wel zijn er verschillen. Je keuze is persoonlijk en kan afhangen van verschillende dingen, zoals:

  • Het soort zorg dat je nodig hebt;
  • Hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven;
  • Welke specialismen een ziekenhuis heeft;
  • Wanneer je er terecht kunt.

Een huisarts kan je adviseren bij die keuze.

Voordelen academisch ziekenhuis


Er zijn in Nederland 8 academische ziekenhuizen, die ook wel universitair medisch centrum (UMC) heten. Een academisch ziekenhuis verleent dezelfde zorg als een algemeen ziekenhuis, maar voert ook de meer zeldzame en ingewikkelde behandelingen uit. Het voordeel van een UMC is dus dat je er terecht kunt voor complexere zorg. Daarnaast doen academische ziekenhuizen ook wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelen zij nieuwe medische behandelingen. Academische ziekenhuizen werken nauw samen met universiteiten. Ze leiden studenten geneeskunde op tot arts, maar geven ook onderwijs aan zorgprofessionals.

Ziekenhuiskeuze


Verschillende onderzoeken laten zien dat het belangrijk is om na te denken over je ziekenhuiskeuze. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiƫntenorganisaties (NFK) heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan onder kankerpatiƫnten en vroeg hen naar hun ziekenhuiskeuze. Daaruit blijkt dat 51% van de ondervraagde kankerpatiƫnten geen moment heeft nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor hun behandeling. Maar 18% zegt achteraf liever een ander ziekenhuis te hebben gekozen. Of een algemeen ziekenhuis of een academisch ziekenhuis beter is, kwam niet uit dit onderzoek. Wel het belang van een weloverwogen keuze.

Ziekenhuizen vergelijken


Word jij binnenkort geopereerd of krijg je er een andere behandeling? Twijfel je naar welk ziekenhuis je wil gaan? Lees meer over waarop je je ziekenhuiskeuze kunt baseren. Of vergelijk ziekenhuizen bij jou in de buurt. Vergelijk je liever ziekenhuizen op de behandeling die jij nodig hebt? Ook dat is mogelijk binnen Ziekenhuischeck. Heb je vragen over de rapportcijfers van (regionale) ziekenhuizen op onze website? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen