Waarom het belangrijk is dat ziekenhuizen hun wachttijden delen

Ziekenhuischeck.nl geeft sinds 1 oktober maandelijks een update van de wachttijden per specialisme. Zo is te zien in welk ziekenhuis je als patiënt het snelst terecht kunt voor een polikliniekbezoek, onderzoek, en behandeling. Waarom is het zo belangrijk dat ziekenhuizen hun wachttijden delen?

Ziekenhuizen publiceren op Ziekenhuischeck de wachttijden (per specialisme, behandeling of diagnostiek) die zij maandelijks aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door coronazorg konden eerder dit jaar de wachttijden in ziekenhuizen variëren ten opzichte van normale omstandigheden. De NZa toonde begrip voor de situatie, maar vroeg zorgaanbieders die eerder dit jaar geen wachttijden voor patiënten aanleverden in een brief dat per 1 juli alsnog te doen.

Inzicht wachttijden cruciaal voor opschaling zorg

Door actuele wachttijden te publiceren en aan te leveren wordt duidelijk welke patiënt waar terecht kan voor de zorg die hij nodig heeft, benadrukt de NZa. De NZa en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vinden het inzicht in de actuele wachttijden cruciaal om de zorg voortvarend en verantwoord op te schalen. Ook is deze informatie essentieel om de samenwerking tussen zorgaanbieders onderling en zorgaanbieders en -verzekeraars goed te laten verlopen.

Indicatie, geen garantie

De wachttijden op Ziekenhuischeck geven een goede indicatie hoe snel je terechtkunt in het ziekenhuis, maar ze geven je geen garantie. Soms kun je sneller terecht, en soms moet je langer wachten dan staat aangegeven. Dit hangt af van de drukte in het ziekenhuis (de wachttijden lopen een maand achter), en je persoonlijke omstandigheden. Is er spoed? Dan heb je niet te maken met de wachttijden, maar wordt gekeken waar je snel terechtkunt.

Lees meer over wachttijden in het ziekenhuis.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen