Versterking prostaatkankerzorg dankzij bundeling kennis en expertise

Meer dan 10.000 mannen krijgen jaarlijks de diagnose prostaatkanker en daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Voor prostaatkanker bestaan veel uiteenlopende behandelingen. Om de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker te bevorderen, is er steeds meer samenwerking op het hoogste niveau. In verschillende regio’s is al een concentratie van prostaatzorg.

Regio Zuid- en West-Nederland

In de regio Zuid- en West-Nederland gaat het om prostaatzorg in 7 ziekenhuizen en een prostaatoperatiekliniek in Rotterdam. De diagnostiek, overige behandelingen en nazorg worden binnen een prostaatcentrum (gevestigd in elk aangesloten ziekenhuis) uitgevoerd. De prostaatcentra bieden de bestralingstechniek (Cyberknife) aan. Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij in goed overleg doorverwezen naar de prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In deze kliniek werken operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook zijn urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid. De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser prostaatnetwerk zijn: Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

Regio Zuidoost-Nederland

Een vergelijkbaar partnership is de samenwerking tussen het prostaatkankercentrum van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Radboudumc en het Catharina Ziekenhuis met Andros Mannenkliniek. Ook deze samenwerking maakt het mogelijk om door specialisatie en concentratie de zorg aan mannen die een robot geassisteerde prostaatoperatie wegens prostaatkanker ondergaan, verder te verbeteren. Het prostaatkankercentrum concentreert de operatieve prostaatverwijdering met de operatierobot op één plek: CWZ in Nijmegen. Hier voeren de urologen van de drie ziekenhuizen zo’n 250 operaties per jaar uit. Het prostaatkankercentrum heeft de capaciteit om door te groeien tot zo’n 500 operaties per jaar.

Betere resultaten door concentratie van behandelingen

Om de zorg voor patiënten continu te verbeteren zijn de resultaten van diagnostiek en behandeling transparant gemeten en gedeeld. Kennis is gedeeld en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek verricht om overbodige diagnosen en behandelingen te voorkomen en nieuwe medicijnen te introduceren. De specialisten verrichten de operaties volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en met de meest innovatieve technologieën die leiden tot minder kans op erectieverlies en incontinentie bij patiënten. 

Bron: Franciscus Gasthuis en CWZ

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen