Onderzoek naar darmkanker en uitslagen op 1 dag

Patiënten met darmkanker zijn relatief snel te behandelen. Toch moesten patiënten tot voor kort tot 10 dagen wachten op uitslagen in bijna alle ziekenhuizen. Ziekenhuis Gelderse Vallei stelde de eendagsdiagnostiek in: op 1 dag krijgt de patiënt alle benodigde onderzoeken met daarna de uitslagen en het behandelplan van de chirurg.

Via de huisarts of het bevolkingsonderzoek darmkanker komen patiënten voor een kijkonderzoek van de darm (colonoscopie) naar het ziekenhuis. Als blijkt dat er een kwaadaardige tumor in de dikke darm zit, is onderzoek nodig naar eventuele uitzaaiingen. Een CT-scan en eventueel een MRI-scan wordt dan gemaakt. De tijd tussen de colonoscopie en een eventuele operatie is rond de 3 weken. Dat is een kort en snel traject. Maar tussen de scans en het bespreken van de uitslagen met de patiënt zat ruim 10 dagen.

Periode verkorten

Voor patiënten is de onzekerheid na onderzoeken erg moeilijk. Daarom is het belangrijk die tijd te verkorten. Dat is best lastig. Daarvoor doen niet alleen veel verschillende zorgverleners op dezelfde dag onderzoek, maar ook de uitslagen moeten die dag besproken worden en het behandelplan opgesteld. Dat is het Gelderse ziekenhuis gelukt.

Van 10 dagen naar 1 dag

Een ochtend per week is er plek voor nieuwe patiënten gereserveerd. De patiënt krijgt een CT-scan, MRI-scan en een screening door de fysiotherapeut. Tussen de middag overleggen de MDL (maag-, darm-, lever)- arts, chirurg, radioloog, radiotherapeut, oncoloog, patholoog en verpleegkundig specialist met elkaar. Zij bespreken de uitslagen en stellen een advies voor de behandeling op. ’s Middags heeft de patiënt een afspraak met de chirurg en bespreken zij samen de uitslagen en de behandeling. Vervolgens heeft de patiënt een gesprek met de anesthesist en de verpleegkundige. De periode van wachten op de uitslagen, en hiermee de onzekerheid, is van 10 dagen teruggebracht naar een paar uur.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen