Kun je leven zonder galblaas?

Bij klachten aan de galblaas is het verwijderen van dit orgaan vaak de oplossing. En dan? Kun je wel leven zonder galblaas?

De galblaas: een peervormig zakje van ongeveer 10 centimeter groot. Dit orgaan, in de volksmond ook wel bekend als ‘gal’, ligt rechtsboven in de buikholte, aan de onderkant van de lever. De lever van een gemiddelde volwassene maakt iedere dag zo’n 500 tot 800 milliliter gal aan. Deze geelgroene vloeistof komt vanuit de lever via de galwegen in de galblaas terecht.

Verteren van vet

De galblaas slaat het gal tijdelijk op en dikt het iets in. Zodra er eten vanuit de maag naar de darmen gaat, krijgt de galblaas via de hersenen een seintje. De galblaas knijpt zich vervolgens samen. Zo komt er galvloeistof vrij, die via galgangen naar de dunne darm stroomt. Daar helpt gal bij de vertering van met name vet voedsel. Gal bevat namelijk galzouten die vet in kleine druppeltjes opdelen.

Galstenen

Bij sommige mensen dikt de galblaas de galvloeistof teveel in. Daardoor kunnen galstenen ontstaan die voor verstopping van de galgangen zorgen. Dat kan hevige pijnaanvallen geven. Als een galsteen klem komt te zitten in de galblaas, kan het orgaan ontstoken raken. Dit kan eenmalig gebeuren of steeds weer opnieuw. Het verwijderen van de galblaas is bij galstenen en ontsteking van de galblaas meestal de enige optie. Dat gebeurt met een kijkoperatie of met een klassieke operatie.

Opslagplaats

Zonder galblaas kun je normaal leven. De galblaas is immers vooral een opslagplaats voor gal: het is eigenlijk een tussenstation tussen de lever en de dunne darm. Ook zonder galblaas blijft de lever gal produceren in normale hoeveelheden. Is de galblaas verwijderd, dan komt de gal via de galwegen voortaan rechtstreeks in de dunne darm terecht.

Andere ontlasting

Wel kan het zo zijn dat je na verwijdering van de galblaas tijdelijk last krijgt van diarree of dunne ontlasting. Dit komt omdat de darmen even moeten wennen aan de grotere hoeveelheid gal die ineens vrij komt. Ook kan het zo zijn dat je de eerste weken na de galblaasoperatie moeite hebt met het verteren van vet voedsel. Net als de veranderde stoelgang gaat dit in veel gevallen vanzelf weer over. Is dat niet zo of heb je vragen over jouw situatie? Neem altijd contact op met je specialist of huisarts.

Meer informatie

Lees meer over galblaasverwijdering. Heb je een operatie nodig om je galblaas te verwijderen en weet je niet in welk ziekenhuis je het beste terechtkunt? Vergelijk ziekenhuizen in jouw buurt op galblaasverwijdering.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen