Huisartsen en ziekenhuis roepen op in borstkankermaand: ‘goed kijken’

Borstkanker is vaak goed te behandelen, als je op tijd doorhebt dat er ‘iets niet klopt’. Een bobbeltje, verkleuring of verharding kan een teken zijn van een tumor in de borst. Vroeger was de oproep aan vrouwen om elke maand aan de borsten te voelen of er een knobbeltje zat. Tegenwoordig is het motto: ‘goed kijken’. Om die boodschap uit te dragen, hebben huisartsen en ziekenhuis samen een postercampagne opgezet.

Borstafwijkingen gemist

“We roepen alle vrouwen op om regelmatig goed te kijken naar hun borsten. Dat vergroot de kans om borstkanker op tijd op te sporen”, stelt Sissi Grosfeld. Zij werkt op de mammapoli in Ziekenhuis Rivierenland. Vrouwen komen bij haar op het spreekuur als er een afwijking aan de borst is. De huisarts laat dan onderzoek doen in het ziekenhuis. “Het zelfonderzoek door te voelen aan de borsten is lange tijd de standaard geweest. Daar pleiten we nu ook niet meer voor, er wordt niet méér borstkanker gevonden bij vrouwen die handmatig hun borsten onderzoeken vergeleken met vrouwen die dat niet doen. Maar er worden wel borstafwijkingen gemist die wel te zien, maar niet te voelen zijn. Vandaar de oproep om vooral goed te kijken naar je borsten. Eén keer in de maand, dan zie je of er veranderingen optreden.”

Verkleuring, ingetrokken tepel of dik plekje

Ruth Ramaker, huisarts in Drumpt en voorzitter van huisartsenvereniging CHV, is blij met de posteractie. “Op de poster kun je op een originele manier zien waar je op kunt letten als je regelmatig naar je borsten kijkt. Kijk bijvoorbeeld of er een verkleuring is van de huid, een ingetrokken tepel of bijvoorbeeld een dik plekje. Als je zoiets ziet, loop er niet te lang mee rond maar maak een afspraak bij je huisarts.”

1 op de 7 vrouwen

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. In 2020 waren er in Nederland 13.200 borstkankerdiagnoses. In 2019 waren dat er 15.000. Deze daling heeft te maken met de coronapandemie. Dit veroorzaakte uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg.

Meer informatie

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen